top of page

GERENOMMEERD RECENSENT JOOP LIEFAARD OVER SCHAKELS:

 

Schakels is een overtuigend thrillerdebuut. Het is een goed geconstrueerd, goed geschreven en spannend verhaal dat veel emoties oproept. Het is door de kundige pen van Nico de Beer niet alleen als thriller goed geslaagd maar ook als document over maatschappelijke misstanden die onuitroeibaar lijken te zijn.

 

Ga voor de volledige recensie naar:

 

 

JASPER MIKKERS (AUTEUR, DICHTER EN REDACTEUR CULTUREEL CAFE TILBURG) OVER SCHAKELS:

 

Schakels vertelt een spannend verhaal. Op internet, op de thrillerlezerblog, lezen we: De Beer weet op briljante wijze een actueel thema aan te snijden. Maar er is meer. De stijl! De auteur schrijft krachtige, korte, heldere zinnen, wordt nergens sentimenteel, zet personages geloofwaardig neer, schrijft ijzersterke dialogen die gloeien van onderhuidse spanning, bedient zich van snerpende one-liners, kortom: elke pagina boeit.

 

 

DETHRILLER OVER SCHAKELS:

 

Schakels maakt indruk door de rauwe schrijfstijl en de uitwerking van de personages die zoveel ontberingen moeten doorstaan. Qua stijl en thema lijkt Schakels erg op Kluis 21 van het Zweedse schrijversduo Roslund en Hellstrom en dat mag gerust een compliment worden genoemd. Ook in deze laatste roman werden de thema's vrouwenhandel en prostitutie uitgebreid aan de kaak gesteld. Schakels is enerzijds hard en zonder mededogen, maar anderzijds vol gevoel voor de slachtoffers en hun familie. Het verhaal wordt vanuit het perspectief van verschillende personages verteld en dat blijkt goed uit te pakken.

 

De volledige recensie staat op:

 

 

 

THRILLERS LEESTAFEL.INFO OVER SCHAKELS:

 

Schakels is een thriller, in een bijzondere vorm. Er zijn drie delen, en de speurder komt pas in het tweede deel op de proppen. Op deze manier is het verhaal belangrijker dan het speurwerk, en dat bevalt mij zeer.  Slechts langzaam wordt duidelijk wat er precies gebeurd is. Wat de achterliggende reden is dat Walter zijn vrouw verlaat. Natuurlijk kun je ook de – juiste - conclusie trekken dat de liefde niet zo diep zat, maar niettemin is het een behoorlijk verbazingwekkend besluit. Als lezer raak je langzaam verstrikt in een web van gebeurtenissen, omdat het verhaal niet chronologisch in elkaar zit. Naarmate je meer te weten komt, komen er ook meer vragen.


Nico de Beer heeft de gave om zo te schrijven dat je geboeid doorleest vanaf die eerste brief, de afscheidsbrief die Miriam vindt, zoals de bedoeling was. Het is duidelijk dat hij zich verdiept heeft in de achtergronden van het verhaal dat hij kwijt wilde, en dus is Schakels een gedegen, boeiende en spannende thriller. Dit smaakt naar meer...

 

Voor de volledige tekst, ga naar:

 

 

 

LINDA JANSMA OVER SCHAKELS:

 

Uitgelezen. In één ruk! Een boek dat je niet meer weglegt zodra je erin begonnen bent. Aanrader dus!

 

 

 

THRILLERLEZERS OVER SCHAKELS:

 

Vanaf de openingszin: ‘Op de dag van zijn verdwijning liet Walter Sevenijns een brief achter voor zijn vrouw.’, was ik compleet verknocht aan dit verhaal. Het heeft me weten te boeien van de eerste tot de laatste letter. De schrijfstijl: eigen, kort maar krachtig, mooi en goed taalgebruik en werkelijk zo fijn weg te lezen. Ook bijzonder knap hoe beeldend de plaatsen in Polen en België beschreven worden, het is alsof je middenin de film zit. Het verhaal: zo sterk en gevarieerd met indrukwekkende lagen. En wat een bijzonder staaltje werk. Het zet je tot denken, hoe gruwelijk is de vrouwenhandel, het is of je daadwerkelijk hebt meegekeken in deze afschuwelijke ellende die gewoonweg bestaat.

 

Ga voor de volledige tekst naar:

 

 

DE BOEKENSALON OVER SCHAKELS:

 

De auteur publiceerde eerder drie romans. 'Schakels' is zijn eerste thriller, de eerste in een reeks rond Steven Goossens, een Antwerpse rechercheur die voor de vreemdelingenpolitie werkt. Het boek bestaat uit drie delen, het eerste deel vertelt het verhaal van Walter Sevenijns, een Brusselse taxichauffeur, die bij toeval ontdekt dat in een besloten club vrouwen gevangen worden gehouden. Hij probeert de mooie Izolda te redden uit de handen van Poolse vrouwenhandelaren. Het tweede deel volgt Steven Goossens, de Antwerpse rechercheur. Hij zoekt naar Izolda en Walter S. die spoorloos verdwenen zijn. Het laatste deel bevat het onderzoek in Polen van Steven Goossens en zijn collega Kris van Diemen, naar het vrouwenhandelnetwerk. Het boek is geen echte whodunit, al vanaf het begin is duidelijk wie het brein achter de vrouwenhandel is, maar het gaat juist om de manier waarop de rechercheurs te werk gaan om het netwerk op te rollen. Hoewel niet alle personages een duidelijke rol hebben en vooral het eerste deel te lang is, is het een vaardig geschreven thriller over een maatschappelijke misstand die veel lezers zal aanspreken.

 

 

BOEKBOETIEK OVER SCHAKELS:

 

De auteur heeft oog voor detail en alle verhaallijnen zijn minutieus uitgewerkt. Situaties en gebeurtenissen die vragen zouden kunnen oproepen worden terloops verduidelijkt en door bepaalde tijdspannen vanuit verschillende perspectieven weer te geven krijg je meer inzicht in het verhaal. In het begin viel het me op dat de dialogen soms wat stroef lopen, maar gaandeweg verbeterde dit - of ik merkte het niet meer omdat ik ondertussen zo opging in het verhaal, dat kan ook.

Met Schakels heeft Nico de Beer een geslaagd thrillerdebuut neergezet. Het is een origineel verhaal dat klopt tot in de kleinste details en dat je meesleept in een wereld waar je in het echte leven het liefst zo ver mogelijk vandaan wilt blijven.

 

Ga voor de volledige tekst naar:

 

 

 

BRABANTS DAGBLAD OVER SCHAKELS:

 

DE BEER LAAT JE RILLEN OM VROUWENHANDEL

 

Je leest soms zinnen die in het echt niet snel zullen worden uitgesproken: 'Waarom stoot je ons af, zoals een ziek lichaam een transplantatienier afstoot?' Maar de thriller Schakels van Nico de Beer, de Goirlese docent Nederlands en Engels, is verder kundig geschreven en verdient ook de aandacht vanwege het onderwerp: vrouwenhandel, uiteraard met gedwongen prostitutie als oorzaak en gevolg ervan.

Zaterdag presenteerde De Beer zijn inmiddels vierde boek in de bieb van Goirle, waarbij hij het eerste exemplaar uitreikte aan Ralf Bodelier, gekend wereldverbeteraar en schrijver. Die vertelde blij te zijn dat de politie meer aandacht heeft voor gedwongen protitutie dan vijftien jaar geleden.

Moeilijk aan het schrijven van thrillers is de geloofwaardigheid houden van de scenes. De Beer: 'Ik heb gepoogd die geloofwaardigheiid hoog te houden, ondermeer door alles te toetsen aan de realiteit. Ik heb een politieman in de familie en ik heb veel gelezen.'

Het is een spannend, maar geen grof boek. 'Geen expliciet geweld. Dat is ook niet mijn stijl.' 

 

 

LEES DAN! OVER SCHAKELS:

 

Fijn! Weer eens een thriller die ik in één ruk heb uitgelezen en waarbij ik niet in het begin al een idee had van hoe het af zou lopen.

In Schakels gaat het er dan ook niet zozeer om wíe iets gedaan heeft, als om wat en hoe het gebeurd is en te zorgen dat er voldoende bewijsmateriaal komt om het net rond de dader te sluiten. De weg daar naartoe is geen moment saai.

 

Lees de gehele tekst op:

 

 

DRUKINKT OVER SCHAKELS:

 

Doordat de verhaallijnen zo goed uitgewerkt zijn, de gebeurtenissen in vol detail worden verteld en er ook een actueel thema (gedwongen prostitutie) wordt gebruikt vind ik dit een goede en bijzondere thriller. De rechercheurs Goossens en van Diemen maken me nieuwsgierig en ik hoop dat er in de volgende delen nog meer over hen wordt verteld.

 

Lees de complete recensie op:
 

 

 

 

 

VROUWENTHRILLERS OVER SCHAKELS:

 

Schakels begint met een brief die Walter aan zijn vrouw heeft geschreven. Dit is één van de brieven die zijn vrouw Miriam pas na een bepaalde gebeurtenis in handen krijgt. Hierna start het verhaal met het eerste deel. Het boek is verdeeld in drie delen en de cijfers die het betreffende deel aankondigen zijn in romeinse cijfers gedrukt. Dit geldt ook voor de hoofdstuknummering. In deel I lezen we over Walter en zijn onderneming om de prostituee te bevrijden. In dit gedeelte zit best wel wat spanning, maar nog niet in de mate dat we kunnen spreken van een thriller. Gelukkig wordt dit naar volle tevredenheid goedgemaakt in het tweede en derde deel.

In het tweede deel maken we kennis met de rechercheurs Goossens en van Diemen. Twee rechercheurs die elkaar perfect kunnen lezen en aan elkaar gewaagd zijn. Ze vormen een ijzersterk team en beide mannen hebben een sympathiek karakter. Samen komen ze een Poolse man op het spoor, een man die iets schijnt te weten over een vermissing van een Poolse vrouw. Als het onderzoek vordert blijkt er sprake te zijn meer vermissingen. De vermoedelijke dader is hun telkens te slim af, speelt een spelletje met de rechercheurs en laat zich niet makkelijk pakken.

 

'Hem pakken zou de weg kunnen effenen in de zoektocht naar de verdwenen vrouwen. Maar zowel Goossens als Van Diemen wist dat recherchewerk niet altijd de onderste steen boven kreeg.'

 

Schakels is een thriller die knap in elkaar gezet is. Het zijn eigenlijk twee aparte verhalen die aan elkaar geschakeld worden; dit geeft een extra betekenis aan de titel. Het verhaal van Walter in het eerste deel en het verhaal van de rechercheurs in het tweede en derde deel. In alle delen heeft Miriam, de vrouw van Walter een belangrijke bijrol. In het eerste deel mist dan wel de verwachte (thriller) spanning, maar als je het van een andere kant bekijkt, is dit een heel mooi opwarmertje. Kijkende naar de thematiek is het al snel duidelijk dat het om vrouwenhandel gaat, een actueel onderwerp. De verantwoordelijke voor de vermissingen wordt ook al redelijk vlot bekend gemaakt, maar doordat er steeds meer aan het licht komt en de dader zich niet laat uitlokken blijft de spanning in het tweede en derde deel op goed niveau aanwezig. Een verrassende (vrouwen)thriller die gegarandeerd zorgt voor een aantal uurtjes leesplezier.

 

 

DE PERFECTE BUREN OVER SCHAKELS:

 

Het verhaal gaat over de onuitroeibare vrouwenhandel in combinatie met prostitutie, een helaas nog steeds actueel thema. De eerste zin van het boek is een daverende binnenkomer:

“Op de dag van zijn verdwijning liet Walter Sevenijns een brief achter voor zijn vrouw.”

De tekst van die brief roept diverse vragen op die in de loop van het verhaal worden beantwoord.

De Brusselse taxichauffeur Walter heeft in korte tijd zijn ouders verloren. Zijn broer Frederiek is jaren daarvoor bij een bizar ongeluk om het leven gekomen. Zijn huwelijk met Miriam staat op springen. Kommer en kwel derhalve, en in dat kader neemt hij een drastisch besluit.
Als Walter in de nachtelijke uren in de rosse buurt wacht op een klant is hij getuige van een naargeestig tafereel. Een jonge vrouw staat op een binnenplaats van een pand geketend een sigaret te roken, en wordt daarna ruw naar binnen gesleurd. Vanaf dat moment is hij geobsedeerd door de gedachte dat hij deze vrouw moet bevrijden. Zorgvuldig plant hij daartoe een actie en die is succesvol. De vrouw in kwestie blijkt de mooie Poolse Izolda Bednarski te zijn. Zij is onder het mom van een goedbetaalde baan uit Polen naar België gelokt en daar op grove wijze in de gedwongen prostitutie beland.
De eenmansactie van Walter heeft verregaande gevolgen. Er volgen vele heftige verwikkelingen waarin de straatgenoot van Walter Dodek Kalinowski en de criminele Polen Sylwester en Jaro een belangrijke rol spelen. Overigens blijkt Walter een opmerkelijk dubbelleven te hebben waarin leugen en bedrog niet ontbreken.

Waar in veel thrillers al snel de recherche op het toneel verschijnt, gebeurt dat in “Schakels” pas op blz. 158. Daar ontstaat een tweede verhaallijn als rechercheur Steven Goossens de handel en wandel van de jonge Poolse aspergesteker Milosz Kotecki natrekt.
Door een onderzoek rond een gewond op straat aangetroffen Congolese prostituee raakt Goossens op het spoor van de kwestie rond Izolda. Samen met collega Kris van Diemen stort hij zich ook op deze zaak en reist naar Polen met het doel aldaar de onderste steen boven te krijgen.
Daar gebeurt veel in korte tijd. De afloop van het verhaal kent ten dele een open eindje dat wellicht de aanzet zal vormen tot een volgend verhaal over Goossens en Van Diemen.

Nico de Beer heeft een vlotte pen. Hij beschrijft personen en gebeurtenissen op een soepele wijze. De belangrijkste personages krijgen ruim voldoende diepgang en dat gaat op een natuurlijke wijze. Dat is een verdienste van de schrijver. Diens taalvaardigheid is goed, het taalgebruik is niet complex en daardoor is de leesbaarheid van het verhaal goed. Het in de beschreven vrouwenhandel onmiskenbaar gebruikte grove intimiderende geweld is zonder al te veel akelige details beschreven. Daardoor hoeven lezers die niet van expliciet geweld en gruwelijkheden houden, zich niet te laten afschrikken.

 

 

BOEKINKT OVER SCHAKELS:

 

Ik was nog niet bekend met Nico de Beer en ik val gelijk maar met de deur in huis: wat vond ik dit ge-wel-dig.

Vanaf de openingszin: ‘Op de dag van zijn verdwijning liet Walter Sevenijns een brief achter voor zijn vrouw.’, was ik compleet verknocht aan dit verhaal. Het heeft me weten te boeien van de eerste tot de laatste letter. De schrijfstijl: eigen, kort maar krachtig, mooi en goed taalgebruik en werkelijk zo fijn weg te lezen. Ook bijzonder knap hoe beeldend de plaatsen in Polen en België beschreven worden, het is alsof je middenin de film zit. Het verhaal: zo sterk en gevarieerd met indrukwekkende lagen. En wat een bijzonder staaltje werk. Het zet je tot denken, hoe gruwelijk is de vrouwenhandel, het is of je daadwerkelijk hebt meegekeken in deze afschuwelijke ellende die gewoonweg bestaat.

 

Het boek is opgedeeld in meerdere verhaallijnen. Allereerst hebben we Walter. Walter stal mijn hart, want Walter is een held. Niet een gangbare held en dat maakte het voor mij zo mooi. Door de toevallige ontdekking van Walter, hij ziet de vastgeketende vrouw Izolda, rol je de ellende van de vrouwenhandel en de criminaliteit in. Ik ga over het verhaal niks loslaten maar ik kan je verklappen dat het verdomd spannend, gruwelijk, gewelddadig en walgelijk is. Met gekromde tenen en een klomp in je maag zit je de bladzijden te verslinden. Leer je onder andere Izolda kennen en zit je helemaal mee te leven met alle betrokkenen waarvan je steeds meer komt te weten. Maar dit is slechts een onderdeel van het boek. Want, zoals gezegd, is deze thriller een eerste kennismaking met rechercheur Steven Goossens en zijn partner Kris van Diemen. Zonder al teveel uitweidingen met betrekking tot deze mannen, al geeft het je wel al een kijkje in het privéleven van Goossens, krijg je gelijk een goed en sympathiek gevoel bij dit duo. Je maakt het onderzoek van dichtbij mee en je hoopt maar één ding. Dat ze de rotzakken pakken. Ik kan niet wachten dit duo weer terug te zien in een volgend deel. Er waren meerdere wendingen die ik niet aan zag komen en dit met name in de zin van verrassende gebeurtenissen die ineens een extra dimensie toe wisten te voegen.

 

Het zit allemaal ontzettend goed in elkaar. Al met al kan ik niet anders dan concluderen dat deze thriller de facetten bevat die ik graag zie in een thriller: actie, gevaar, spanning, cliffhangers, moord, helden en rotzakken, gruwel, gedegen onderzoek en een meer dan goed plot. En in dit geval weet de Beer ook nog op briljante wijze een actueel thema aan te snijden. Met personages die je echt wat doen en die je bijblijven. Als dit je aanspreekt dan moet je dit boek gewoon echt gaan oppakken. Wat een thrillerdebuut!

 

 

GRAAGGELEZEN OVER SCHAKELS:

 

Wanneer taxichauffeur Walter Sevenijns 's nachts in Brussel in de hoerenbuurt op een klant wacht, gaat hij een stukje lopen. Plotseling hoort hij iemand gillen. Hij kan zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en gaat kijken wat er aan de hand is. Tot zijn grote afschuw ziet hij op de binnenplaats van een club een vrouw geketend aan de muur staan. Hij schrikt; er gaat een deur open, de ketting wordt losgemaakt en de vrouw wordt naar binnen getrokken.

Walter raakt het beeld van de geketende vrouw niet kwijt en hij bedenkt een plan om de prostituee te bevrijden. Hij weet helemaal niet tegen wie hij het op zal moeten gaan nemen en probeert zo secuur mogelijk voorbereidingen te treffen voor wat hij van plan is. Hij zal het alleen moeten doen, zoveel is hem duidelijk.

 

Rechercheur Steven Goossens krijgt het dossier van een vermiste Poolse vrouw op zijn bureau. Samen met zijn collega Kris van Diemen komt hij een Pool op het spoor die met de zaak te maken heeft. Samen reizen de rechercheurs af naar Polen, waar ze in het kader van grensoverschrijdende politiesamenwerking dertig dagen de tijd hebben om de vrouwenhandelaar in te rekenen.

 

Zullen deze dertig dagen genoeg zijn?

 

Het verhaal begint met een brief van Walter Sevenijns voor Miriam, zijn vrouw. Een brief met instructies en tevens een afscheidsbrief.

Wat is deze taxi-chauffeur uit Brussel van plan en kan hij deze plannen ook uitvoeren?
 

'Schakels' is een spannende thriller in drie delen die je via de Poolse samenleving in Brussel en Antwerpen meeneemt naar Polen. In het eerste deel is Walter de hoofdpersoon. Walter is begaan met het lot van Izolda en wil haar redden van de vrouwenhandelaars. De hoofdpersonen zijn allemaal duidelijk beschreven, je ziet ze voor je terwijl je leest. Hun karakters zijn geloofwaardig evenals de gebeurtenissen, hoe vreselijk ze ook zijn helaas.
In het tweede deel worden we meegenomen naar Antwerpen, waar de gedreven rechercheur Steven Goossens bij de vreemdelingenrecherche werkt. Zijn werk is het opsporen van buitenlanders die niet in België mogen zijn of zich bezighouden met criminaliteit.

Vanaf de eerste regels houdt het verhaal de lezer in zijn greep, de sfeer op de diverse locaties is goed voelbaar en dat verhoogt de spanning.

Deel drie speelt zich voornamelijk af in Polen. Het is winter en de kilte is voelbaar. Zowel de kilte door de kou als de kilte in de harten van de mensen. Door het gevoel van onmacht of door de afwezigheid van een greintje menselijkheid.

 

Doordat de auteur gedegen onderzoek heeft gedaan naar zowel de locaties waar het verhaal zich afspeelt, als de verschillende culturen in de landen waar de diverse hoofdpersonen vandaan komen is er een thrillerdebuut ontstaan dat er zijn mag. Een eye-opener voor diegenen die het wel altijd vermoed hebben, maar het niet zeker wisten. Je loopt nu anders door de stad, zeker weten!

 

 

THE BOOK GIRL OVER SCHAKELS:

 

Ik lees niet vaak meer thrillers en ben daar heel kieskeurig in geworden. Maar dit is weer eens een echte thriller. Wat een verrassing! Van de eerste bladzijde word je het verhaal ingezogen en je wilt het boek niet meer wegleggen. Een echte pageturner dus. Het boek volgt Walter, Steven (rechercheur) en Izolda. Het bestaat dus uit drie verhaallijnen. Elke verhaallijn is boeiend. Maar omdat het boek ook nog eens wisselt tussen heden en verleden vond ik het af en toe een beetje verwarrend. De omschakeling kostte een beetje moeite. Maar het verhaal is zo goed dat ik dat terzijde schuif. Absoluut een aanrader voor thriller-liefhebbers.

 

bottom of page